6 Tips voor een fijne horeca beleving voor de gast

Als mensen buiten de deur gaan eten, dan willen ze graag een beetje in de watten worden gelegd. Zowel de mensen die er gewoon even lekker uit willen zijn als de mensen die juist zakelijk willen lunchen of dineren. De sfeer beleving is ontzettend belangrijk. De gasten moeten onbezorgd kunnen genieten en ontspannen en in het geval van een zakelijke ontmoeting kan er nog meer van afhangen.

Horeca beleving
Inrichting, restaurant sfeer, kleurgebruik, verlichting, het hele plaatje moet kloppen. Als de gasten binnenstappen, moeten ze zich meteen welkom voelen. Uiteraard ligt hier een taak voor de medewerkers, maar zeker de inrichting en aankleding van het restaurant zijn hét visitekaartje. Het is het eerste wat de gasten zien als ze binnenkomen, of misschien daarvoor al door de ramen. Trek gasten naar binnen door de perfecte sfeer te creëren.

Afwisseling
De restaurant sfeer die je wilt uitstralen kan per seizoen verschillen. In hartje zomer wil de gast een andere horeca beleving dan midden in de winter. Daarom kan de keuze voor airlaid servetten boven linnen heel slim zijn. Op die manier kun je gemakkelijk de hele uitstraling veranderen in een paar simpele stappen. En voor de lunch misschien bijpassende pochettes. Vergeet niet de glaasjes voor refills af te stemmen op het geheel. Leuk detail hierbij kan zijn een opdruk op de servetten. Er is veel mogelijk op dat gebied. Laat je eens verrassen door de opties. Op deze manier kun je ook iets unieks neerzetten.

Thema
Om de uniciteit van je restaurant wat meer aandacht te geven, kun je ook eens nadenken over thema's. Misschien is je restaurant gevestigd in een historisch pand waar een goed verhaal over valt te vertellen. Dit kun je dan doorvoeren in de opdruk van de pochettes en servetten en in het verhaal wat je medewerkers doen. Is het pand niet opvallend, misschien is er dan wel iets moois te vertellen over de omgeving of over vroegere bewoners. Of denk eens na over een thema per seizoen bijvoorbeeld. Hou hierbij wel goed voor ogen welke doelgroep je hebt of welke doelgroepen je wilt aantrekken. Pas je menu er in layout of inhoud ook op aan en laat je medewerkers en de kok meedenken. Betrek ze erbij. Als je medewerkers betrokken zijn en dit uitstralen op de gasten, zal dat zeker zorgen voor loyale gasten.

Verlichting
Voor verlichting is tegenwoordig veel aandacht. Heel terecht, want verlichting kan de hele sfeerbeleving maken of breken. Stel je eens voor, het verschil tussen zacht direct en indirect licht en bijvoorbeeld Tl-buizen. Dan weet je meteen hoe belangrijk licht echt is. Eigenlijk mag een kaarsje refill of waxinelichtje op tafel ook niet ontbreken. De keuze is hier bijna onbeperkt. De glaasjes voor waxinelichtjes of refills zijn in de mooiste kleuren en designs te vinden. Ook hier weer passend bij de servetten en pochettes.

Kinderen
Natuurlijk nemen gasten ook met regelmaat kinderen mee naar het restaurant. Kinderen zijn heel verschillend, maar je wil ze liever niet hebben rondrennen. Een leuk idee zijn de bestekpochettes met een kleurplaatje erop. Een klein doosje met kleurpotloodjes erbij en je hebt de kinderen zoet aan tafel. Dat is zowel voor de ouders als voor de andere gasten heel prettig.

Reviews
Gasten van vandaag zijn niet meer zo makkelijk als vroeger. Het gaat niet meer alleen om eten en drinken. Het gaat om de complete beleving. Een feest voor alle zintuigen. Uiteraard is proeven belangrijk, maar het oog wil ook wat en ook geluid is een belangrijk aspect in het hele verhaal. De gast zet zijn voelsprieten uit en wil het complete plaatje zo perfect mogelijk. En je wilt je gasten ook graag terug zien. Een loyale gast is goud waard. Je wilt goede restaurant reviews, want dat is ook iets wat je niet mag onderschatten. Tegenwoordig staat alles meteen op het internet en een slechte review doet meer kwaad dan je lief is. De klanttevredenheid horeca is van levensbelang kun je wel zeggen.

Er zijn al allerlei onderzoeken naar horeca beleving gedaan en daaruit blijkt dat een fijne beleving positief bijdraagt aan het bedrijfsresultaat en dat is natuurlijk wat je graag wil bereiken. Een beter resultaat en meer omzet, blije gasten en gemotiveerde medewerkers.